Våra färger

Kaseinfärg är en gammaldags helt naturlig färg som innehåller mjölkprotein
(kasein), kalksten, lera och naturliga pigment. Den är miljövänlig, giftfri, vårafärger_cropped
mögelresistent och innehåller inga flyktiga organiska föreningar. Det är en
pulveriserad, helt naturlig färg som blandas med vatten. Den har funnits i
tusentals år, använts i pyramiderna i Egypten och på gamla grottmålningar, på möbler, väggar, lador, etc. Det är en mångsidig färg som kan användas för att uppnå en mängd olika utseenden.
Det är en enkel, vacker, lättmålad, skön färgtyp som ger en matt och ganska tålig yta. Man vårdar den som med allt levande material, likt oljat trä. Målade ytor blir väldigt vackert sidenmatta när de poleras.
Egenskaperna hos kaseinfärgen påminner mycket om både vanlig limfärg och äggoljetempera. Kulörerna kommer från torra färgpigment. Ytan får sitt slutliga skydd genom att vi polerar in olja i flera omgångar som också framhäver färgerna och ger dem dess underbara glans.

*Denna yta dammtorkar du med ex. en torr microduk. Ibland med en lätt fuktad trasa och ev. svagt såpvatten. Du sköter om den som oljat trä och
oljar in den emellanåt vid behov beroende på hur utsatt den blivit.
 – Låt dig inte skrämmas av detta då ytan är väldigt tålig!
Vi försöker välja denna typ av färg så ofta vi kan.

Konventionella färger (akrylat-, plast-, latexfärger) är inte miljöanpassade. Därför väljer vi helst bort de vattenlösliga plast- och latexfärgerna som färgbranschen felaktigt saluför som miljövänliga. Och använder istället kaseinfärg. Det är dock viktigt att påpeka att alla syntetiska ämnen inte alltid är skadliga och måste undvikas. T.ex finns inte alla färgkulörer som jordpigment utan vissa måste framställas industriellt. Ultramarin är exempel på en sådan kulör. Det utgör inget problem eftersom den inte är giftig. I de konventionella plastfärgerna ingår idag inga lösningsmedel men en rad andra ämnen som är miljö- och hälsoproblematiska såsom mjukgörare, biocider mm.